Vi i treningskomitéen er svært imponert over den dedikasjon og driv som nybegynnerne  i ORD har vist de siste ukene. De nye skøyterne våre har også vist progresjon, og dette er svært gledelig og givende for oss som har rukket og være en del av ORD en stund.

Vi  har også tenkt at å starter med derby og å jobbe med minimum skills har forandret seg  siden ORD begynnte. For kun et års tid tilbake, var det ingen i Oslo som kunne roller derby. Treningene, treningsmetodene og teknikkene  var ganske «DIY» (do it yourself) og eksperimentelle: Vi fant en del nyttig informasjon på nettet, vi rådførte oss med hverandre og den første roller Derby-klubben i Norge (NRD), og vi har også fått uvurderlig hjelp fra besøkende skøytere. Til sammen har dette ført til at treningene nå er mer strukturert og vi er i stand til å gi dere et mye bedre og grundigere utgangspunkt til sporten vår.

Folk tilegner seg de ferdigheter som behøves i svært forskjellig tempo, de har ulike utfordringer og de har også forskjellig forventinger i tillegg til at de har satt seg ulike mål. For å imøtekomme dette, har vi spurt dem som har blitt kampklare i løpet av det siste året om å dele sine heteste tips (Top Tips) for hvordan de har blitt bedre og hva som er viktig å fokusere på for å nå ditt mål om å bli en dyktig Roller derby-spiller…

Derby love fra Britta Broad, Anne Moe & resten av treningskomiteen!

 

Feel the fear and do it anyway!

“Tving deg selv til å prøve på ting du ikke kan.»

«Det som har hjulpet meg har vært min egen innstilling til skumle ting! Man er rett og slett bare nødt til å prøve, selv om man risikerer å gå skikkelig på ræva. Jeg syntes feks at derby-stops var veldig vanskelig og skummelt, men det er bare å isolere hodet litt fra alt annet mens man hiver seg i det. En gang eller to på ræva må kanskje til, men så lenge jeg faktisk skjønte hva det var jeg gjorde feil, eller hva jeg gjorde riktig, var det mye enklere å få det til ordentlig etterhvert!»

 «Og da mener jeg ikke «kjør i full fart rett inn i en betongvegg», men gjør litt snåle ting, ikke vær redd for å miste balansen. Mist balansen og gjenvinn den igjen. Lat som du er dritings og sjangle rundt. Stup kråke og land på skøytene. Hopp over en busk. Pådra deg en midlertidig tvangstanke og tenk at du f.eks. bare skal trå på de hvite stripene når du skal over et fotgjengerfelt.»

«Skumle øvelser, eller øvelser hvor man føler man ikke har kontroll over kroppen og skøytene er man bare nødt til å hive seg konsentrert ut i, så skjønner man øvelsen og får den snart til!»

 

Skadet / syk tid er ikke bortkastet tid!

«Det som kanskje fungerte aller best for meg var å være ute med skade i fem uker. Da fikk jeg masse tid til å se på de andre, og det var veldig bra for både teknikk og spillforståelse.»

 

Jobbe sammen 

«Å jobbe sammen med andre som kunne se på hva jeg gjorde feil og riktig var også veldig bra.»

«Nå jeg har slitt med noe på trening og ikke forsto hvordan jeg skal gjøre det bedre, har jeg ofte sett meg rundt på banen for  å finne hvem som hadde det inne – så er det bare å følget bak dem for å kopiere…»

 

Unngå dårlige vaner

«Det hadde vært fint om noen var tøffere med meg på derby stance på et tidligere tidspunkt – jeg har fremdeles en tendens til å lene meg for mye frem med overkroppen, og det er vanskelig å slutte med det siden musklene vet hva jeg har gjort så lenge.»

 

Alt på skøyter er trening

«Enkelte dager kan jeg ha på skøytene store deler av dagen, rulle rundt og praktisere mikrobevegelser og er obs på hvordan jeg bøyer meg ned. Senk rompa ned til anklene som en baby hvis du må plukke opp noe, ikke bøy ned ryggen. »

«Øv på ting du tror du aldri vil få bruk for i derbysammenheng. Lær deg å ta en kunstnerisk piruett, lær deg å moonwalke på skøyter, øv på jam-skating, lær deg å stå på ett hjul. Dette av to grunner: 1. Du trener opp skøytekontroll, som man aldri kan få nok av og 2. Før eller siden får du faktisk bruk for det i en eller annen absurd situasjon.»

 

Kom deg ut

«Rulle mye ute om sommeren og bruke nedoverbakker til aktivt å bygge opp plogstopp og t-stopp. Ingenting bygger opp bremsemusklene som å kontrollere farten ned en bratt bakke.»

 

Se kamper. Deretter se noen til. Så se en til…

«Pløy wftda.tv eller DNN arkivet og se alt av kamper som kan sees.»

«Se kamper. Det er utrolig hvor mye man kan lære av å studere andre spille!»

 

Gjøre noen lekser om de tingene du sliter mest med

«You Tube er din venn. Finn fram teknikk-video eller generell quads-skøytevideo og plukk opp ting du ønsker å lære deg. Terp til du får det til. Jeg anbefaler ekstremt konsentrert teknikk-trening: Av og til kan jeg dra på bergbanen eller et annet sted det er mulig å trene og øve på èn eneste ting jeg ikke kan fra før. Terpe terpe terpe samme ting i halvannen time med kun èn ambisjon: å dra hjem igjen med en ny ferdighet i boks.»

 «Jeg hadde problemer med turnaround toestop. Jeg ”øvde” en del på øvelsene hjemme uten skøyter. Jeg så hvordan det skulle gjøres på youtube og gikk gjennom hele bevegelsen på gulvet hjemme mange ganger. Pluss at jeg trente på å dytte knærne fra hverandre sånn som man gjør når man ruller sidelengs.»

«Også det å gjøre øvelsen hundrevis av ganger etterhverandre på skøyter i hallen. Også presset jeg meg litt lengere hver gang, ved f.eks ha høyere fart, snu kjappere, andre beinet frem osv..»

 

Pugg.

«Til den skriftlige testen leste jeg gjennom alle reglene , så tok jeg derby testomatic på nettet, så leste jeg igjen ,så tok testomatic osv…»

 

Trene smart – sette mål

«Sette mål for hva man vil lære seg og jobbe bevisst mot det. Om man f.eks vil lære seg derbystop eller å gå baklengs, så må man terpe på det. Repetisjon, repetisjon, repetisjon. Se hvordan andre gjør det, spør andre som kan det om hva de gjør. TENK på hvordan du må gjøre det for å få det til. Del opp øvelsen i mindre biter – og øv, masse! Bruk pauser i treninga for å øve på det som er ditt mål – det er ikke sikkert at derbystop eller å gå baklengs bli gjennomgått på trening – og da må du bruke pauser/opphold til å trene på det selv.»

 

Bli sterk

«Gjøre kombinert trening. Roller derby krever ekstremt mye styrke og utholdenhet, om man vil bli god og samtidig forebygge skader, er et av de beste rådene jeg kan gi at man trener styrke og intervall ved siden av.»

 

 

Lykke til og vi ses på trening!