Spørsmålet vi som medlemmer i Oslo Roller Derby blir stilt oftest når vi forteller om sporten vår er «Når skal dere ha kamp?». Vi skulle gjerne ønske at svaret var så greit som «Neste torsdag», men nå i startfasen er det ikke så enkelt. Så tenker du kanskje «Ja, selvfølgelig, dere må jo kunne stå på rulleskøyter, så det må man lære seg først» – men det ligger så utrolig mye mer i den setningen enn det man umiddelbart tror.

Å kunne holde seg oppreist med skøyter på beina er selvfølgelig utgangspunktet for å lære seg roller derby, man kommer seg jo ikke noen vei hvis man ligger på gulvet og spreller. Dette stadiet må alle derbyspillere gjennom, noen tok de første stegene mot derby som barn, med rosa skøyter, mens andre ruller sine første metre i godt voksen alder. Og i det man mestrer skøytene, og greier å slappe av mens man suser fremover, føler man seg virkelig som dronninga på haugen. Endelig er man ei derbydame! ..men sannheten er at det er da treninga begynner.

Roller derby er en kontaktsport som ofte foregår i høy fart. Det betyr at selv om man har beskyttelse på seg fra topp til tå, må man regne med å få seg en trøkk. For at man skal være best mulig forberedt på å takle de utfordningene en kamp byr på, både fysisk og teknisk, har Womans Flat Track Derby Association (WFTDA, hvis regler de fleste lag i verden følger) satt opp Minimum Skill Requirements/Minimumskrav som alle spillere skal bestå. Minimumskravene er sammensatt av mange forskjellige øvelser bl.a stopp- og fallteknikker, hvordan gi og motta hits, generell spillforståelse, kondisjonskrav og skriftlig regeltest.
Det er altså dette vi i Oslo Roller Derby terper på nå om dagen. De første som ble med i klubben begynner å bli klare for å ta den endelige testen, mens de nyeste freshmeats’a bryner seg på basiskravene.

For å kunne stille til en kamp bør man ha fra 10 til maks 14 spillere på laglisten. (Man kan stille til kamp med kun 5 spillere, men det betyr at man spiller uten innbyttere og det blir slitsomt!) Så for å svare på spørsmålet fra første avsnitt; så snart vi har nok spillere, som har greid minimumskravene, skal vi spille vår første kamp – og vi håper DU kommer for å heie på oss!