Vedlegg 1

I rekken av rare steder jeg får oppleve på grunn av roller derby: Gent. Gent er en passe stor by i Belgia. Denne helgen var det the place to be i rollerderbysammenheng. Gent huset nemlig Skate Odyssey 2013. WFTDAs turnering hvor Europas topp 10 møtes for å battle det ut og kåre en vinner.

Turen til Gent gikk via Brussel, og jeg fikk opplevd litt finkultur før toget til Gent var klar for avgang kl. 8.00 fredag morgen. I roller derby gjelder det å være dronning om natten – og dronning om dagen. Første bout ut var Helsinki Roller Derby mot Royal Windsor Roller Girls. Når man er langt hjemmefra klamrer man seg til de vennene man har, og Helsinki var plutselig “nesten Norge”.

Tilsammen var vi syv personer fra Oslo Roller Derby, alt fra spillere, refs, freshmeat og kjærester var klare for en helg fullspekket av derby. Oslos egne og alltid like flotte head ref Von Shäfer var fløyet inn som scorekeeper. Han tok seg usedvanlig godt ut i rosa (se bilde), og holdt orden på poengene med millimeterpresisjon. Høydepunktet på fredag var nok nabolagsoppgjøret mellom Stockholm Roller Derby og Helsinki. Det endte med seier til Helsinki som med det gikk videre til spill om finaleplass lørdag. Neste storkamp var mellom vennskapsbyen Crime City Rollers og Tiger Bay Brawlers. Crime City klarte ikke å dra det i land, og tapte 242 – 212.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Von Shäfer teller Crimes poeng. Fotograf: Joar Rasmussen

Lørdagen startet kl. 09.00 hvor Crime City skulle heies videre. Dagen varte til 21.00 da det endelig var avgjort. Tiger bay var i finalen. Stockholm hadde skuffet seg selv og fansen mens Berlin Bombshells var storfavoritt.

16 bouts på en helg kan bli i meste laget for en og enhver, men stemningen var likefullt på topp da finaleoppgjøret mellom storfavoritten Berlin Bombshells og de svarte og orange(!) i Tiger Bay Brawlers ble blåst igang søndag kveld. Her er rankingen etter helgen:

 

1. Berlin Bombshells

2. Tiger Bay Brawlers

3. Helsinki Roller Derby

4. Leeds Roller Derby

5. Crime City Rollers

6. GoGoGent

7. Stockholm Roller Derby

8. Royal Windsor Roller Girls

9. Rainy City Roller Girls

10. Lincolnshire Bombers

 

Malmøs Curly Håår fikk en veldig fortjent MVP for beste jammer. Helsinkis Nina Erwes fikk MVP for beste blocker. Dette kan vel sies å være ekstra artig siden Helsinki kom til Gent som underdogs få hadde troen på. Stockholm hadde ikke helt marginene på sin side, men de som ikke ble skadet eller foulet ut kjempet til det siste og sikret svenskene en 7. plass.

Glade MVPer. Fotograf: GoGoGent

Glade MVPer. Fotograf: GoGoGent

En ting jeg lærte i Gent er at i roller derby skal man aldri si aldri – og man skal ikke ta tap eller seier forgitt. It ain’t over until it’s over. Dette var særlig finalen et godt eksempel på. Berlin Bombshells, som forøvrig også var i finalen under Track Battle Royal i Berlin i fjor, var klar favoritt. Finalen ble likevel neglebitende helt ut i siste sekund da et litt cocky Berlin holdt på å rote bort seieren mot et hardtarbeidende og fokusert Tiger Bay-lag. Sånt straffer seg. Berlin reddet det i siste sekund og det endte med 149 – 152.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sliten med fornøyd gjeng på slutten av turneringen. Fotograf: Joar Rasmussen

Når en helg med derby er over kan det være vanskelig å gå tilbake til det parallelle universet vi kaller “hverdagen”, hvor få andre interesserer seg for derby. Men vi som var i Gent er enige om at det var en forrykende spennende helg spekket med fantastiske mennesker, god lag- og sportsånd, sterke sportsprestasjoner og fancy merch. Nå er det bare å glede seg til neste turnering.
Peace out

Nancy and the travelling ORD crew.