Her kan du lese litt om ORDs bootcamp som ble arrangert lørdag og søndag 21.-21. april, samt se en del bilder fra bootcampen, med en enkel forklaring på hvordan en spillsituasjon i Roller Derby fungerer. Og selvsagt en stor takk til trenerne fra London Rockin´Rollers som trente oss i helgen!

Bootcamp

I helgen arrangerte Oslo Roller Derby (ORD) sin helt egen bootcamp, altså en slags minitreningsleir over en helg. For mange av oss, inkludert undertegnede, var dette vår første roller derby bootcamp. En bootcamp arrangeres av et derby-lag, hvor lagets egne spillere deltar på campen, og samtidig inviteres spillere fra andre lag. Slike bootcamper går gjerne over en helg, og det er intensiv trening både med fokus på de individuelle spillernes ferdigheter, og selvsagt lagspillet og spilltaktikk.

Når planleggingen av ORDs bootcamp startet for noen måneder siden, var planen selvsagt å prioritere våre egne spillere, men også å invitere spillere fra andre lag, slik det vanligvis gjøres. Men etter en åpen trening og rekkrutering av nye jenter til laget for noen uker siden, innså vi fort at Oslo by har manglet noe helt essensielt, nemlig et Roller Derby lag! Vi er nå oppe i over 60 medlemmer i Oslos første Roller Derby lag. Med så mange nye spillere, altså freshmeats, ble medlemsgrensa til vår egen bootcamp fort sprengt, og resultatet var en bootcamp utelukkende med spillere fra ORD.

For et så nytt idrettslag (ORD ble stiftet oktober 2011), og for en så ny idrett i Norge generelt, ble det hyret inn eksterne trenere fra det store utland. Vi var så heldige å få besøk av to fantastiske og dyktige trenere fra London Rockin´ Rollers (LRR); Jack Attack og Von Bitch. Begge svært dyktige roller derby-spillere med en del mer derby-kjøtt på beina enn oss selv. Helgen har uten tvil vært lærerik, inspirerende og motiverende for oss alle på laget, mye takket være Jack Attack og Von Bitch.

Jack Attack #101 - London Rockin´ Rollers

 

Von Bitch #35, London Rockin´ Rollers

 

Roller Derby er jo en lagsport, men for å kunne spille roller derby holder det ikke bare med gode samarbeidsevner, grunnleggende ferdigheter på skøyter er selvsagt et must. Store deler av lørdagen gikk til individuelle øvelser for å styrke alle spillernes skøyteferdigheter, og dette hadde selvsagt freshmeatsa god utbytte av, men også de litt mer drevne spillerne på laget lærte mye nytt. Mange fikk kjenne på en ny mestringsfølelse ved å få til øvelser som tidligere har vært vanskelige, samtidig som vi har mange nye øvelser å ta med oss videre på våre egne treninger.

Hvis noen hadde sagt til meg for et halvt år siden, rett før jeg begynte med Roller Derby, at «om et halvt kommer du til å bruke en hel helg utelukkende til trening, ni timer lørdagen og fem timer søndagen» hadde jeg ledd de opp i ansiktet og sagt at aldri i verden om jeg noen gang kommer til å gidde å gjøre noe i nærheten en gang. Og dette er jeg ganske sikker på at gjelder flere jenter på laget. Men roller derby er uten tvil så veldig mye mer enn bare en idrett, det føles mer som en veldig trivilig, tøff, sosial og morsom hobby. Den fysiske treningen i roller derby er selvsagt helt fundamental, men likevel kan det ikke sammenliknes med å dra på et treningsstudio bare fordi nyttårsforsettet ditt er å gå ned i vekt. Det å dra på en Roller derby trening vil jeg si er minst like slitsomt, om ikke mer, som å dra på et treningsstudio, den store forskjellen er det at alle jentene gleder seg til trening og vi gjør dette fordi det er så innmarri gøy!

Etter lørdagens ni timer lange økt var vi alle naturlig nok ganske så slitne, men vi hadde hodene våre fyllt med nye skøyteteknikker, og vi hadde hatt en utrolig bra dag. News Feeden min på facebook var fulle av kjærlighetserkleringer overfor ORD, og det er en ganske merkelig følelse å komme hjem og kjenne deg forelsket i et helt idrettslag, en sport, alle jentene som er med og i et par stinkende rulleskøyter. For min del har Roller Derby blitt et svært viktig element i mitt liv, og jeg har insett at det er fullt mulig og være følelsesmessig forelsket i et sosialt fenomen; Oslo Roller Derby!

Søndagen våknet vi alle med støle lår, vondt i beina, vannblemmer og gnagsår, men det er ganske åpenlyst at gleden ved roller derby er større enn frykten for litt vondt i beina. Ettersom lørdagen primært ble brukt til skøyteteknikk og individuelle øvelser, var fokuset på søndagen lagspill og taktikk, altså roller derby. Her er det ingen tvil om at Jack Attack og Von Bitch har bidratt til større spill – og taktikkforståelse for oss alle, vi kunne neppe ha valgt oss bedre trenere for bootcampen. All kjærlighet og cred til de to flotte damene!

Jack Attack og Von Bitch sitter inne med mye verdifull roller derby-kunnskap, og fikk til og med de skravlete damene i ORD til å holde kjeft og spisse ørene!

Som sagt ble søndagen brukt til lagspill og taktikk, og dette innebar å trene på å gå samlet i en pack, hits (når vi bumper bort i hverandre med hofte og skulder) og blocking (blokkere motstandere).

 

Scrimmage: spillsituasjon

Etter noen slike øvelser gjorde vi oss klare til til scrimmage, altså en «treningskamp». Deltagerne på bootcampen ble delt opp i to lag, et farget lag med vester, og et sort lag, altså med sorte klær. Men for å gjøre det så virkelighetsnært en ordentelig bout (kamp) som mulig, trenger vi også hjelp fra noen som kan tre inn i rollen som NSO; Non-Skating Officials. Som titelen tilsier, så er dette spillere uten skøyter på beina som har viktige oppgaver som å telle poeng og holde oversikt over penalties (straff for brudd på regler). Men man kan selvsagt ikke spille en kamp uten ref´s (referees; dommere), og i roller derby skal alle lag ha egne referees som blir med lagene på bouts.

ORD´s referees, representert ved Mother Punchie, Atmozphere, og Von Schäfer

En bout består av flere jams som varer i to minutter, eller til den om er «lead jammer» avslutter jamen. Poengene i de fortløpende jamene legges sammen, og det er det laget med flest poeng når bouten avsluttes som vinner.

Packen består av fire blockere fra hvert lag, og starter bak en "pivot line" markert opp på banen. Når dommeren blåser i fløyta første gang kan packen begynne å bevege seg.

To spillere fra hvert lag har titelen "Jammer" og disse er markert med en stjerne på hjelmen. Jammerne er spillerne som kan samle poeng. De starter på en "jammer line" noe bak pivot linja, og når packen har passert sin linje blåses det i fløyta for andre gang, og jammerne kan starte.

Jammerne må nå komme seg gjennom packen, og det er det motstandernes blockere vil prøve å hindre. Den første jammeren som passerer blocken lovlig får titelen «lead jammer», og med dette følger fordelen av å kunne blåse av jammen før de to minuttene er omme. Den første gngen jammerene kommer seg gjennom packen blir det ikke utdelt poeng, men det er nå jammerne må kjappe seg rundt banen for å på nytt komme gjennom packen. Denne gangen vil jammerne få poeng for hver spiller på motstanderens lag de passerer.

Dommeren signaliserer hvem som er lead jammer ved å peke på jammeren med høyre hånd, og med venstre hånd viser domeren hvor mange poeng jammeren har.

Blockerne prøver å hindre at motstanderens jammer passerer packen.

Jammen avsluttes enten når det har gått to minutter, eller når den som har blitt «lead jammer» ønsker å «call off», altså avslutte jammen. Lead jammer kan ønske å gjøre dette for eksempel når hun er blitt tatt igjen av motstanderens jammer, og ser at den jammeren har mulighet til å score flere poeng enn en selv. Lead jammer signaliserer dette til dommerene ved å plassere begge hendene på hoftene.

Det er svært vanlig at roller derby-spillere finner sine egne derbynavn. Her med Blixkrieg, Betty D. Reaper og KittyPunch

Roller derby er jo en kontaktsprort, og med dette kan det desverre følge noen ulykker. Alle jentene er beskyttet med hjelm, hånledd, -albu – og knebeskyttere, samt tannbeskyttelse. Men likevel opplevde vi en kjip ulykke på bootcampens søndag, hvor vår kjære spiller Zombie Assassin ble kjørt til legevakta med brukket bein. Vi savner deg allerede!

Bortsett fra dette, så har bootcampen har vært en fantastisk opplevelse fra oss alle, og vi har lært utrolig mye av våre flinke trenere fra London Rockin´ Rollers!

– Nora #99